"Proff" vs "Käsitööline"

 Selles ajaveebi postituses arutlen, millised erinevused on sama eriala "profil" ja "käsitöölisel". Kes on "proff" ja kuidas sellist tiitlit endale saada?


Ise seostan sõna proff suuresti sõnaga professionaal ehk inimene, kes teenib oma tegemistega elatist. Kuna olen suure hulga oma elust tegelenud spordiga siis mingi hetk oli ikkagi unistus proffiks saada. Spordis tähendab see seda, et inimene saab oma tegemiste eest raha ehk talle makstakse palka. Inimesed, kes saavad spordi tegemise eest raha on professionaalid ja need, kes ei saa ei ole professionaalid. Lähtudes nendele mõistetele, mis spordist tulenevad arvan mina, et nii on ka iga eriala puhul. Inimene, kes saab oma töö eest palka on professionaal ja see, kes teeb seda oma lõbuks on "käsitööline" või amatöör. 


Sellele pikemalt mõeldes tekib aina rohkem küsimusi. Kõige suurem küsimus, mis mulle selle definitsiooniga tekkis oli see, et mis saab oskustest? Mõtlesin selle küsimuse peale veidi ja näite tooksin jällegi toetudes spordile. On olemas amatööre, kes teevad sporti tasemel, mis ei ole amatöörile tavaks. Nad on osavad ja nad võiksid olla sellel spordialal professionaalid (keegi, kes saab raha selle eest), aga nad otsustavad vabatahtlikult, et see, mida tema teeb on ainult tema hobi ja mitte midagi muud. Kuigi ta oskused on "profi" tasemel ei saaks me teda "profiks" nimetada, sest ta teeb seda enda lõbuks, mitte selleks et elatist teenida. Tema kohta saaks kasutada sõna "pro" või "proff" ainult kirjeldamaks tema oskusi, kuid mitte tema tiitlit teatud spordi- või erialal. 


Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus

Copyleft

Uue meedia positiivsed ja negatiivsed mõjud traditsioonilisele