Eesti infoühiskonna arengukava kaks punkti

 Eesti infoühiskonna arengukava visiooniosas on välja toodud mitmeid punkte. Punktid on ennustused 2020 aastaks. Järgnevalt arutlen kahe punkti üle. Üks, mis läks kõige enam täide, ja teine, mille ennustus nii korda ei läinud. 


Ise arvan, et kõige enam läks täide punkt 2.3.4, mis väitis, et töökohad on võrgustunud ja see on muutnud tööajad palju paindlikumaks. Hetkel on see täide läinud. Ei oska õelda, kas nii palju töökohti oleks võrgustunud, kui koroonaviirus poleks mõllama hakanud, aga nii see praegu on. Tänu viirusele saavad inimesed kodust tööd teha. See nüüd ei käi kõikide töökohtade kohta. On töökohti, mis ei võimalda kodust töötamist: klienditeenindajad, laotöötajad ja töökohad, mis vajavad inimese kohalolemist, et toimida. On ka töökohti, millel ei ole otseselt enam traditsioonilist tööaega, vaid tehtud töö/projekt peab olema tähtajaks tehtud. Seega inimene saab tööd teha omale sobival kellaajal. Ei pea otseselt kell 7 ärkama, et tööle minna. 


Minu arvamuse kohaselt ei läinud täde 2.1.6, mis väitis, et Eestist on saanud maailmas tuntud mõttekeskus. Loomulikult kui küsida õigetelt inimestelt Eesti kohta siis loomulikult teatakse enam-vähem, millega siin tegeletakse. Faktiks on see, et jah me oleme loonud firmasid ja teenuseid, mis on infoühiskonda muutnud varasemalt tundmatuseni, aga see ei tähenda veel, et me oleme "globaalne eestkõneleja infoühiskonna arengu teemadel". Eesti on lihtsalt nii väike riik, et me saaks olla "globaalne eestkõneleja". Kindlasti on väga suur osa inimesi kokku puutunud Eestis alguse saanud ettevõtete poolt pakutavate teenustega, aga ise arvan, et paljud tegelikult ei tea, mis riigi ettevõtjad sellega välja tulid või, mis riik Eesti üldse on. 



Aliikad:

https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf


Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus

Copyleft

Uue meedia positiivsed ja negatiivsed mõjud traditsioonilisele