Tarkvaraarendus

 Tarkvaraarendus on protsess, mille käigus loob grupp inimesi uut tarkvara. Tarkvaraarendust, mida teeb üksikisik, nimetatakse programmeerimiseks. Oletades, et loodava tarkvaraga tahetakse teenida tulu, peab ettevõte rakendama ka sobivat ärimudelit, mis maksimeeriks kasumi. 


Tarkvaraarendusmudeleid on mitmeid, aga lähemalt uurin vaid ühte: Waterfall model. Selle mudeli rakendamisel on töö jaotatud etappideks ja iga järgnevat etappi saab alustada alles siis, kui eelnev on läbitud. See võib tekitada komplikatsioone, sest kui valmiv tarkvara või toode ei vasta nõuetele, on väga raske tagasi minna. Tihti peab projekti otsast alustama. Sellist mudelit kasutatakse veel meditsiinis, mis on väga riskantne. Selline mudel meditsiinis suurendab riski inimeludele, sest kui probleem avastatakse alles lõppfaasis siis võib olla juba liiga hilja. Paljud tarkvara testimise ettevõtted kasutavad seda mudelit: Agilities ja NIX Solutions Ltd.


Ärimudeliks valisin freemiumi. Freemiumi põhimõte on see, et inimesed saavad ettevõtte teenuseid (mingis kindlas mahus) kasutada tasuta. Kui tahetakse kasutada täisversiooni peab selle eest tavaliselt maksma kuumaksu. Üks väga tuntud freemiumi ärimudelit kasutatav ettevõte on Spotify. Spotify on muusika striimimis keskkond ja igakuisete kaksetega saab kasutada nende "premium" versiooni. See võimaldab kasutajal kuulata muusikat reklaamivabalt ning liskas sellele saab kuulaja ka vabalt valida järgmist laulu, mida ta kuulata tahab. Ilma täisversioonita, peab kasutaja tegema enda lemmiklauludest playlisti, mille kasutaja käima paneb. Täisversioonita kasutaja ei saa järgnevate laulude järjekorda ise valida. Spotifyl on hetkeseisuga 172 miljonit premium kasutajat. 

Comments

Popular posts from this blog

Copyleft

Uue meedia positiivsed ja negatiivsed mõjud traditsioonilisele