Copyright

 Autoriõigused

Raamatus "The Case for Copyright Reform" pakutakse lahendusi probleemidele, mis hõlmavad autoriõigustega kaitstud tõid. Lahendused on hästi läbi mõeldud ja reaalselt teostatavad. Kõige rohkem olen nõus lahendusega, et iga autor peaks oma töö autoriõigustega kaitsma nii, et peale viit aastat on võimalik ka siis leida töö autor avalikust andmebaasist. Kui ei leita autori nime ja töö on rohkem kui viis aastat vana siis autoriõigused langeksid sellelt töölt. See loomulikult ei tähenda, et keegi teine võiks seda enda nime all uuesti välja anda, aga seda tööd võib kasutada oma töös. 

Üks väljapakutav lahendus, milleks on "Free Non-Commercial Sharing". Selle punkti sisu lugedes olin natukene üllatunud. Lugedes tuleb justkui välja, et igasugune teise inimese töö jagamine on autoriõiguste rikkumine, olgu selleks, kas muusika saatmine, poeemi maha kirjutamine jms. Ei oska kaasa rääkida. Äkki on aeg niivõrd edasi liikunud, et see reform ongi läbi läinud? Ei tea ühtegi juhtumit, kus keegi, keda mina tean, oleks pahandustesse sattunud, sest saadeti tuttavatele äsja välja tulnud singel või pilti, mida keegi oli jäädvustanud. Ainuke viis kuidas pahandustesse sattuda võib on kellegi teise töö enda nime alt uuesti esitada, olles selleks, kas muusika, pilt või uurimistöö.

Samuti ei samastu murega "Free Sampling". Saan aru, kust see tulla võis, aga tänapäeval ei kohta seda tihti. YouTube ja terve internet on täis laulude remixe. Kuigi muigudi on enamasti remix tähistatud originaallaulu pealkirjaga, kuhu taha on lihtsalt lisaks kirjutatud remix, aga see kõik on tasuta. Võin ka hetkel võtta ühe laulu ja sellest remixi teha. Kellelegi ei peaks maksma. 

Arvan, et vähemalt pooled raamatus kirjeldatud mured ja probleemid ei ole siiani lahendust leidnud ja on relevantsed tänapäevani. Toon jälle välja viie aasta probleemi. Selline lahendus on geniaalne. Samuti on ka teised lahendused ja arvan, et paljud neist tuleks ellu viia, et rohkem kuntsti ja loovtööd saaks uuesti ringlusesse.  

Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus

Copyleft

Uue meedia positiivsed ja negatiivsed mõjud traditsioonilisele