Virginia Shea 10 käsku

Arutlemiseks valisin Virgina Shea kümne käsu hulgast, käsu number viis. Käsk number viis väidab, et  internetis tuleb hea välja näha. Sellel on tänapäeval välja kujunenud omad head ja halvad küljed.


Interneti varasematel aegadel oli enda väljendusviis peamiselt kirjateel (jututubades, foorumites jne.).  Seal on parim viis ennast esile tõstmiseks hea keelekasutus ja hea väljendusoskus. Väga huvitav on jututubades rääkida inimestega, kes pakuvad aruteluks uusi ja huvitavaid teemasid, mille üle võib tunde vestelda. Seal võib ka enne vastamist natukene pikemalt mõelda, et oma mõtted kõik paari lausega kirja panna. 

Tooks üheks näiteks kohtinguportaalid. Väga tore on kellegiga vestelda ja arutleda teemadel kui jutt on väga sujuv. Internetis on seda palju lihtsam teha kui päriselus. Internetis saad enne vastamist otsida fakte, vaadata üle oma õigekirja ja formuleerida laused nii, et pealtnäha paistaksid väga haritud ja huvitav inimene. Kui asjad on kaugemale läinud ja otsustatakse kokku saada siis võivad asjad olla hoopis teistsugused. Internetis pealtnäha sujuva jutu ja korrektse kirjaga inimene ei pruugi üldse hea suhtleja olla näost-näkku. Tänu internetile saab inimene ennast esile tõsta ja välja tuua ainult kõige parema. See võib selliste juhtude puhul olla eksituseks inimesele, kes on teiselpool ekraani. Kui soovitakse lihtsalt foorumites ja jututubades oma mõtteid väljendada siis loomulikult on parim viis oma mõtete väljendamiseks väga korrektne ja huvitav kirjaviis, et lugejaid kõita. 


Teiseks seoks ka natukene kaasaegsema aspekti Virginia Shea viienda punktiga. Usun, et väga paljud on kursis nii Facebooki kui ka Instagramiga. Nendes keskkondades saab üles laadida fotosid, videoid ja niisama kirjutada oma "seinale" mõtteid. Olen tähele pannud, et tänapäeva internetiajastul ongi põhieesmärgiks internetis hea välja näha. Pilte tõõdeltakse ohtralt: piltidelt eemaldatakse pisemaid vigu, taevas töödeldakse sinisemaks, muru rohelisemaks ja postitatakse ainult parimaid pilte. Kõik selleks, et jälgijasokonda suurendada. Internetis paistavad inimesed perfektsetena ja nende elu huvitavatena, kuid tavaliselt see nii ei ole. Inimesed peidavad enda muresid selle ilusa "seina" taha, sest olgem ausad, pildid, millel on rohkem värvi ja tunduvad rõõmsana saavad rohkem tähelepanu kui need, mis paistavad hallikamana ja räägivad tegelikest probleemidest. 

Olen tähele pannud, et kõike, mida internetis näeb, tuleb panna küsimärgi alla. Inimesed ei ole internetis nii rõõmsad ja huvitavad, nagu nad on päriselus. Seega ütleks lõpetusesks, et Virginia Shea viies punkt on läinud täide ja iga inimene puutub sellega päeviti kokku.

Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus

Copyleft

Uue meedia positiivsed ja negatiivsed mõjud traditsioonilisele